Rodzaje ekspresów do kawy
Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Jest zwiastunem przerwy, dodaje energii, ale i przede wszystkim doskonale smakuje. Już samo jej przygotowanie stanowi rytuał, który rozpoczyna każdy dzień. I choć najprostszy sposób jej przyrządzania ogranicza się do zalania zmielonych ziaren wrzątkiem, nowoczesne sprzęty pozwalają na wydobycie z niej oryginalnego smaku oraz przygotowanie we własnym domu napoju na miarę tego dostępnego w najlepszych kawiarniach. Na rynku można znaleźć różne ekspresy do kawy, które różnią się sposobem jej przygotowania oraz funkcjami. Warto je poznać, by wiedzieć, jaki sprzęt wybrać oraz dodatkowo dobrze jest skonsultować się ze sprzedawcami w salonie specjalizującym się w sprzedaży ekspresów, którzy doradzą, jak go poprawnie obsługiwać.
Jakie wyróżnia się rodzaje ekspresów do kawy?
Najprostszy podział ekspresów do kawy odnosi się do klasyfikacji wyróżnionej na podstawie sposobu parzenia napoju. Tym samym znaleźć można ekspresy przelewowe i ciśnieniowe. W tych pierwszych gorąca woda przelewana jest przez zmielone ziarna kawy, dzięki czemu otrzymuje się klarowny, pozbawiony fusów napój. Ten rodzaj ekspresu jest najprostszy i najwcześniej cieszył się w Polsce popularnością. Dzisiaj, choć ma jeszcze spore grono zwolenników, coraz częściej jest zastępowany przez ekspresy ciśnieniowe, które gwarantują więcej możliwości przyrządzania kawy. W ekspresach ciśnieniowych wrzątek jest przepuszczany pod ciśnieniem przez zmielone ziarna, dzięki czemu również zyskuje się kawę bez fusów. Wśród ekspresów ciśnieniowych wyróżnia się ekspresy na kapsułki, kolbowe oraz automatyczne.
Ekspresy na kapsułki są wygodne i nie wymagają od użytkowników praktycznie żadnego wysiłku. Mianowicie różne rodzaje kawy zawarte są kapsułkach, które umieszcza się w ekspresie i za pomocą jednego przycisku rozpoczyna przygotowywanie ulubionego napoju. W ekspresach na kapsułki można przyrządzić zarówno klasyczną, czarną kawę, jak i różne jej warianty z dodatkiem mleka. Ekspresy kolbowe z kolei wyposażone są w zbiorniki na wodę i charakterystyczne kolby, do których wsypuje się zmieloną kawę, następnie mocując kolbę w urządzeniu. Napój parzony jest pod ciśnieniem i spływa bezpośrednio do kubka umieszczonego pod kolbą. Ekspresy kolbowe pierwotnie były przeznaczone do przygotowywania espresso. Nowocześniejsze modele natomiast mają również funkcje przyrządzania kawy latte i cappuccino.
Najwięcej możliwości oferują ekspresy automatyczne. Ich cechą charakterystyczną jest to, że mają wbudowany młynek, dzięki czemu mielą ziarna kawy bezpośrednio przed jej parzeniem. Dodatkowo wyposażone są również w spieniacz do mleka, który umożliwia przygotowywanie różnych rodzajów kaw z pianką. Dużą zaletą ekspresów automatycznych jest to, że nie trzeba za każdym razem uzupełniać zbiornika na kawę tak jak np. w przypadku ekspresów kolbowych, gdyż maksymalne napełnienie go ziarnami, wystarczy na zaparzenie nawet kilkudziesięciu kaw. Co więcej, ekspresy automatyczne nie wymagają też czyszczenia po jednokrotnym użyciu. W naszej ofercie można znaleźć ekspresy do kawy szwajcarskich marek takich jak Jura, Lavazza i Nivona, które sprawdzą się zarówno w domach kawoszy, jak i w restauracjach.